Ecografie

Medicare Ecografie

Dr. Hara Livia-2

Dr. Livia Hara

Medic Primar Boli Infectioase

Competenta Ecografie, FibroScan

Program consultatii Clinica Medicare Floreasca > Joi: 15:00 – 20:00

Dr. Motoc Adriana

Medic Primar Boli Infectioase

Competenta in FibroScan (elastografie hepatica), Competenta Ecografie, Doctorat in medicina

Program consultatii Clinica Medicare Floreasca >   Vineri: 08:00 – 18:00

 


Tarifele aferente examinarilor / serviciilor medicale pot fi consultate apasand aici.

Pentru programari, va rugam sa sunati la urmatoarele numere de telefon: 021.405.00.00 sau 0723.11.88.55.


Ecografia foloseste principiul sonarului, utilizat, dupa cum bine stim, in marina si pescuit. Cind ultrasunetele lovesc un obiect sint reflectate sub forma unor ecouri. Prin masurarea acestor ecouri este posibil sa determinam distanta pina la obiect, forma, marimea si consistenta acestuia. In medicina, reflexia ultrasunetelor in structurile corpului omenesc, diferentiata de impedanta acustica a acestora, permite realizarea unor imagini anatomice.

Piesa principala a unui echipament de ultrasonografie este traductorul care emite ultrasunete si apoi primeste ecourile returnate de tesuturile si organele prin care au trecut. Prin masurarea amplitudinii, frecventei si a timpului in care ecourile se intorc la traductor se realizeaza imaginea bidimensionala a regiunii examinate, imagine care este vizibila pe monitorul TV. Imaginile ecografice se obtin in timp real, fiind astfel posibil sa vizualizam structura si miscarea organelor interne.

Ecografia Doppler este o aplicatie speciala a ecografiei prin care se poate evalua directia si viteza fluxului sangvin in vasele mari ale gitului, abdomenului, miinilor si picioarelor. Progresele tehnologice au permis dezvoltarea ecografiei 3D in care reflexia ultrasunetelor este vizualizata tridimensional. Ecografia 4D reprezinta vizualizarea unei imagini 3D in miscare.

Cum ne pregatim pentru un examen ecografic

Nu sint necesare pregatiri speciale inaintea unui examen ecografic. Exista anumite situatii cind trebuie sa respectam un anumit regim alimentar si hidric: nu avem voie sa mincam si sa bem lichide cu 12 ore inaintea unui examen ecografic al veziculei biliare si al tubului digestiv.

Pentru o examinare corecta a vezicii urinare trebuie sa bem sase pahare cu apa cu doua ore inaintea examinarii si sa nu urinam. E bine sa purtam haine confortabile, iar in momentul examinarii va trebui sa ne scoatem hainele si bijuteriile din zona de examinat.

Cum se efectueaza ecografia

In mod obisnuit pacientul se aseaza pe patul de examinare cu fata in sus. Pe zona de examinat se aplica un strat de gel clar al carui rol este de asigura un contact sigur intre traductor si piele si de a elimina, in acest fel, eventualele bule de aer care ar altera imaginea. Apoi, examinatorul apasa ferm cu traductorul regiunea ce trebuie examinata, efectuind miscari lente.

Ecografia Doppler se efectueaza cu acelasi traductor si, in timpul examinarii, se pot auzi anumite sunete generate de masurarea si monitorizarea fluxului sangvin.

La sfirsitul examinarii gelul este sters de pe piele cu ajutorul unui prosop de hirtie. Majoritatea explorarilor ecografice dureaza 30-60 minute. Dupa terminarea examinarii se poate desfasura activitate normala la serviciu sau acasa.

Beneficiile si riscurile ecografiei
Beneficii
 • este o metoda neinvaziva si nedureroasa;
 • nu foloseste radiatie ionizanta (radiatia X)
 • adresabilitate mare, usor de utilizat si mai putin costisitoare decit alte metode imagistice;
 • poate fi repetata ori de cite ori este nevoie;
 • este metoda de electie pentru monitorizarea sarcinii.
Riscuri:
 •  examinarea ecografica standard nu are efecte secundare asupra organismului uman.
Limitele ecografiei

Ultrasunetele sint reflectate de aer sau gaz si, din acest motiv, ecografia nu este metoda ideala pentru explorarea tubului digestiv (stomac, intestin, colon) si a plaminilor. Exista dificultati in examinarea persoanelor obeze datorita atenuarii marcate a ultrasunetelor.

In aceste cazuri, structurile abdominale profunde (aorta, pancreasul) sint greu vizibile. Explorarea prin tomografie computerizata este mult mai ultila la acesti pacienti. Ultrasunetele nu pot penetra sistemul osos. Pentru a vizualiza structura interna a osului ti anumite articulatii, rezonanta magnetica este mult mai performanta”.

Cind este utila ecografia

Ecografia este o metoda de explorare rapida, simpla si sigura ce ne ofera informatii despre starea organelor interne, a partilor moi, articulatiilor si vaselor. Analizind structurile corpului uman in sens cranio-caudal, deci de sus in jos, pot fi vizualizate prin ecografie:

 • orbita si globul ocular;
 • vasele mari ale gitului;
 • tiroida si glandele paratiroide;
 • cordul;
 • glanda mamara (sinul);
 • organele abdominale – ficat, vezicula biliara, splina, pancreas, rinichi;
 • organele pelvine – uter, ovare, prostata, vezicule seminale;
 • vasele mari abdomino-pelvine – aorta, aretele renale, vena porta, vena splenica, arterele iliace;
 • sarcina normala si patologica;
 • testiculele.

Ecografia Doppler are un rol important in diagnosticul si evaluarea:

 • tumorilor si malformatiilor congenitale;
 • placilor ateromatoase vasculare;
 • prezentei sau absentei fluxului sangvin intravascular.
© 2016 Clinica Medicala MediCare