Oncologie Medicala

Oncologie Medicala

Consultatii

Dr. Simona Tulfan 2Dr. Simona Tulfan

Medic Primar Oncologie Medicala

Competenta in Ingrijiri Paliative

Program consultatii Clinica Medicare Floreasca > la cerere


Pentru programari, va rugam sa sunati la urmatoarele numere de telefon: 021.405.00.00 sau 0723.11.88.55.


Oncologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul formelor de neoplasm (cancer), avand mai multe obiecte de activitate: screening-ul pentru profilaxia cancerului, diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie), urmarirea pacientului dupa incheierea tratamentului de specialitate cu o anumita periodicitate, managementul reactiilor adverse la tratament, tratamente paliative (pentru pacientii la care tratamentele de specialitate nu mai sunt posibile), aspectele etice ale abordarii pacientilor cu cancer si screening-ul in bolile maligne.

In cazul in care exista probabilitatea ca un pacient sa sufere de aceasta boala, el trebuie investigat indeaproape de catre medicul oncolog. Medicul analizeaza cazul, recomanda analizele si investigatiile specifice, solicita investigatiile de inalta performanta necesare stabilirii unui diagnostic, revizuie dosarul medical al pacientului si face planul de tratament.  Odata ce pacientul primeste diagnosticul final, urmatorul pas presupune o discutie de specialitate cu privire la stadiul bolii si a optiunilor de tratament disponibile in prezent.

Specialistii oncologi consulta pacientul si stabilesc un plan de tratament ce poate implica administrarea de citostatice (chimioterapie), radioterapie, chirurgie sau alte tratamente combinate. Tratamentele recomandate trebuie sa se desfasoare sub indrumarea si supravegherea medicului oncolog care se ocupa de caz, urmarindu-se realizarea unei combinatii cat mai eficiente de medicamentatii si proceduri pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Afectiunile oncologice implica un grad ridicat de stres psihologic, din cauza timpului indelungat de incertitudine pe care un pacient il experimenteaza si al impactului fizic al bolii care afecteaza starea generala, dar si emotiile.

Pentru ca gestionarea bolii sa fie eficienta, cel mai important este ca pacientul sa fie informat cu privire la viitoarele proceduri, sa cunoasca ce urmeaza si sa se pregateasca fizic, psihic si emotional pentru  acest proces, de multe ori de lunga durata.

Cea mai importanta decizie este alegerea medicului oncolog, care va insoti pacientul pe tot parcursul acestui proces epuizant, orientandu-l si asumandu-si managementul de caz.

© 2016 Clinica Medicala MediCare