Diabet si Boli de Nutritie

  • Dr. Anca Pavel

Dr. Anca Pavel

Medic Primar Diabet si Nutritie

Diabetul zaharat nu include o singura boala. Prin diabet zaharat definim un grup eterogen de boli, diferite din punct de vedere al mecanismelor etiopatogene implicate, care au in comun cresterea glicemiei peste nivelurile considerate normale.

Clasificarea actuala a diabetului zaharat recunoaste 4 categorii distincte.

  • Diabetul zaharat tip 1
  • Diabetul zaharat tip 2
  • Diabetul gestational
  • Tipuri specifice de diabet

Primele trei categorii sunt mai frecvent intalnite in practica medicala. Fiecare dintre acestea se insotesc de un ansamblu de caractere care, impreuna, sugereaza un anumit tip etiopatogenic.

Diabetul zaharat tip 1 se caracterizeaza prin lipsa absoluta a secretiei de insulina survenita in urma distrugerii celulelor beta-pancreatice care produc insulina. Procesul de distrugere a celulelor beta-pancreatice este mediat printr-un mecanism autoimun, nedureros, care distruge treptat celulele beta-pancreatice. Cand peste 80% din celulele beta-pancreatice au fost distruse, incep sa apara simptomele clinice ale bolii, determinate de cresterea nivelului glicemiei (hiperglicemie), poliurie (urinare frecventa), sete, scadere ponderala accelerata. Debutul clinic al bolii este relativ brusc, in "plina sanatate" sau este in aparenta declansat de o infectie (virala sau bacteriana, traumatism, act chirurgical sau o situatie stressanta).

Boala poate sa apara la orice varsta, dar mai frecvent apare la copii sau tineri (de cele mai multe ori la o varsta sub 40 ani). In general, cu rare exceptii, in momentul prezentarii la medic, un pacient cu diabet zaharat tip 1 este normo- sau subponderal, nu are antecedente familiale de diabet, nu are trasaturile "sindromului metabolic". Deoarece carenta absoluta de insulina este mecanismul determinant al bolii, tratamentul consta in substituirea secretiei normale de insulina prin administrarea de insulina exogena. Insulinoterapia este obligatorie deoarece, fara insulina, organismul nu poate supravietui.

Diabetul zaharat tip 2 este in general caracterizat de prezenta "sindromului metabolic" (denumit si "sindromul rezistentei la insulina") definit prin asocierea a cel putin 3 din urmatorii factori de risc cardiovascular: obezitate abdominala (o circumferinta a taliei mai mare de 80 cm la femei sau 94 cm la barbati), valori crescute ale tensiunii arteriale (≥130/85 mm Hg), valori crescute ale trigliceridelor serice ≥150 mg/dl), valori scazute ale HDL-colesterolului (<40 mg/dl la barbati sau <50 mg/dl la femei).

Spre deosebire de diabetul zaharat tip 1, la pacientii cu diabet zaharat tip 2, carenta de insulina este relativa. Celulele beta-pancreatice nu-si pot spori suficient secretia de insulina pentru a putea compensa rezistenta la insulina si aceasta determina cresterea glicemiei.

In genere, pacientul cu diabet zaharat tip 2 este adult ( boala poate apare insa si la copii, cu frecventa crescanda in conditiile cresterii "epidemice" a incidentei obezitatii la copii). Frecvent pacientul prezinta trasaturile sindromului metabolic, in special obezitate si dislipidemie, iar in familie sunt prezente si alte cazuri de diabet zaharat. Tratamentul vizeaza optimizarea stilului de viata pentru a reduce rezistenta la insulina: combaterea sedentarismului, a obezitatii, a factorilor de risc cardiovascular. De cele mai multe ori, cel putin in faza initiala a bolii, tratamentul cu insulina nu este necesar.

Diabetul gestational definit de A.D.A. (Asociatia Americana de Diabet) ca fiind diagnosticat in al doilea ori al treilea trimestru de sarcina, cu conditia sa nu fie un diabet de tip 1 sau tip 2 antecedent. Deoarece in sarcina se asociaza o stare normala de rezistenta crescuta la insulina, poate apare o intoleranta la glucoza. Pentru diagnostic, este recomandabil (conform A.D.A.) ca la toate femeile gravide fara diabet cunoscut, sa se efectueze in trimestrul al treilea de sarcina (saptamana 24-28), un test de toleranta la glucoza oral (TTGO) cu 75g glucoza. In aceste conditii, prevalenta diabetului gestational poate ajunge pana la 15%. In cca 90% din cazuri, diabetul gestational poate fi echilibrat prin dieta. In cazurile cand dieta nu asigura nivelul-tinta al glicemiilor, este necesara asocierea tratamentului medicamentos, de obicei insulina. Dupa terminarea sarcinii, majoritatea pacientelor recupereaza o toleranta normala la glucoza. Dupa 8-12 saptamani de la nastere se recomanda efectuarea TTGO pentru a aprecia gradul de toleranta la glucoza in conditiile in care pacienta nu mai prezinta rezistenta la insulina indusa de sarcina. Chiar daca toleranta la glucoza a revenit la normal dupa nastere, pacientele cu diabet gestational in antecedente raman la risc crescut pentru dezvoltarea diabetului ulterior pe parcursul vietii, necesitand evaluari periodice si masuri profilactice.

Pentru programari, va rugam sa sunati la urmatorul numar de telefon: 021.405.00.00 sau folositi formularul de contact.

Lista Preturi

Medici Specializarea Servicii Pret
Dr. Pavel Anca Diabet si Boli de Nutritie Consultatie de specialitate 150
Control 90