Durere Toracica

Exista o corelatie redusa intre severitatea durerii toracice si gravitatea cauzei sale.

Pacientul trebuie sa stie ca durerea toracica poate fi generata de afectiuni care pot aparea la nivelul unei game largi de organe si aparate.

Astfel :

Durerea toracica poate aparea in boli ale aparatului digestiv de tipul: Boala de reflux gastro-esofagian, Tulburari de motilitate esofagiana, Gastrita, Ulcer, Neoplasm gastric. De obicei in aceste afectiuni apar si simptome precum: arsuri pe piept, regurgitatii alimentare, dificultati la inghitire.

Durerea toracica poate aparea si in afectiuni pulmonare de tipul pneumoniei, pleureziei, cand se asociaza cu simptome de febra, frisoane, tuse, dificulaati la respiratie.

Durerea toracica poate sa apara de asemenea in afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale peretelui toracic, de obicei cu aspect de junghi si exarcerbata de miscari.

In afectiuni cardio-vasculare, durerea poate aparea in angina pectorala, cu aspect de presiune, strivire si cedeaza in aproximativ 5 minute. In infarctul miocardic, durerea are acelasi aspect, dar dureaza peste 30 minute. Durerea poate aparea si in afectiuni cardio-vasculare cu risc sever, precum Embolia pulmonara, Disectia de aorta, Pericardita acuta.

Pentru un diagnostic diferential corect al tuturor acestor afectiuni si o atitudine terapeutica corespunzatoare, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul specialist.

Dr. Teodoru Adina

Medic specialist Medicina Interna