Hepatita C simptome si tratament

Hepatita C este o boala care provoaca inflamatie si infectie a ficatului. Aceasta afectiune se dezvolta dupa ce a fost infectat cu virusul hepatitei C (VHC). Hepatita C poate fi acuta sau cronica.

Spre deosebire de hepatita A si B, nu exista vaccinuri pentru hepatita C, desi eforturile de a crea unul continua. Hepatita C este extrem de contagioasa, ceea ce explica numarul mare de persoane care sufera de aceasta boala.

Hepatita cronica C

Simptomele hepatitei C acute se dezvolta rapid si dureaza cateva saptamani. Cu toate acestea, simptomele cronice de hepatita C se dezvolta pe o perioada de mai multe luni si pot sa nu fie evidente la inceput. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca 71 milioane de persoane au hepatita cronica C.

Simptomele hepatitei C

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) declara ca aproximativ 70 pana la 80% dintre persoanele cu hepatita C nu au simptome. In timp ce acest lucru este adevarat, unii oameni raporteaza simptome usoare pana la severe. Aceste simptome includ:

 • febra
 • urina intunecata
 • pierderea poftei de mancare
 • dureri abdominale sau disconfort
 • dureri articulare
 • icter

Este posibil ca simptomele sa nu apara imediat. Unele pot dura sase pana la sapte saptamani pentru a aparea.

Simptomele hepatitei C la barbati

Simptomele hepatitei C la barbati sunt la fel ca la femei. Cu toate acestea, barbatii au mai putine sanse de a lupta impotriva virusului decat femeile. Hepatita C la barbati poate ramane mai mult timp in sistemele lor si este mai probabil sa produca simptome.

Cum se ia hepatita C?

Hepatita C este transmisa prin contactul sangelui cu sangele cuiva infectat cu VHC.

Se poate raspandi prin:

 • transplanturi de organe
 • transfuzii de sange
 • utilizarea comuna a unor articole cum ar fi brici sau periute de dinti
 • utilizarea comuna a acelor
 • nasterea copilului (de la o mama cu hepatita C la copilul ei)
 • contact sexual daca se schimba sange
 • Persoanele care prezinta un risc ridicat de infectie cu VHC includ persoanele care:
 • a avut o transfuzie de sange inainte de 1992
 • au primit un transplant de organe
 • au primit concentrate de factor de coagulare sau alte produse din sange inainte de 1987
 • au primit tratament hemodializa pentru o perioada lunga de timp
 • a fost nascut de o mama cu hepatita C
 • a avut un partener sexual care este infectat cu hepatita C
 • ace care au fost utilizate inainte

Este hepatita C contagioasa?

Hepatita C este contagioasa. Cu toate acestea, deoarece se raspandeste doar prin contactul sange-sange, este putin probabil sa luati hepatita C prin contactul obisnuit. Exista multe alte infectii care sunt mult mai contagioase.

Teste de hepatita C

Este posibil ca un medic sa nu aiba dovezi suficiente pentru a diagnostica hepatita C doar din simptome. Este important sa informati medicul daca ati fost expus la hepatita C.

Medicul dumneavoastra poate comanda o serie de teste de sange pentru a verifica semnele de infectie cu VHC. Exista, de asemenea, teste de sange care pot masura, de asemenea, cantitatea de HCV din sangele dvs. daca sunteti infectat. Un test de genotipare poate fi folosit pentru a afla genotipul hepatitei C pe care il aveti. Aceste informatii va vor ajuta sa stabiliti ce tratament va va functiona cel mai bine.

Daca medicul dumneavoastra crede ca aveti leziuni hepatice, acestea vor comanda un test de functie hepatica pentru a va verifica sangele pentru semne de enzime crescute din ficat (exemplu tip Fibroscan). Un alt test pentru a verifica daunele hepatice este o biopsie hepatica. Medicul va lua o bucata mica de tesut din ficat si o va testa pentru anomalii ale celulelor.Stiind ce se intampla in timpul testarii hepatitei C poate ajuta procesul sa fie mai usor.

Anticorpul hepatitei C

Anumite substante straine care intra in organismul dvs. declanseaza sistemul imunitar pentru a produce anticorpi. Anticorpii sunt programati in mod specific sa vizeze si sa lupte impotriva substantei straine pentru care au fost facuti pentru a lupta. Daca sunteti infectat cu VHC, corpul dvs. va produce anticorpi impotriva hepatitei C, care lupta doar impotriva VHC.

Vaccinul impotriva hepatitei C

Din pacate, acum nu exista vaccinuri impotriva hepatitei C. Cu toate acestea, exista multe alte modalitati de prevenire a hepatitei C.

Tratamentul hepatitei C

Nu toti cei infectati cu hepatita C vor avea nevoie de tratament. La unii oameni, sistemul imunitar poate fi capabil sa lupte impotriva infectiei suficient de bine pentru a elimina infectia din corp. Daca acest lucru este valabil pentru dvs., medicul va dori probabil sa monitorizeze functia hepatica cu teste sanguine regulate.

Pentru persoanele cu sisteme imunitare care nu pot elimina infectia, exista mai multe optiuni pentru tratarea hepatitei C. Tratamentul este, de obicei, rezervat persoanelor cu leziuni hepatice grave si cicatrici sau altor conditii care impiedica tratamentul.

Medicamente pentru hepatita C

Exista multe medicamente utilizate pentru a trata hepatita C. Acestea includ interferonii si antiviralele.

Terapia pentru hepatita C s-a schimbat in ultimii ani. Daca in trecut aceasta era tratata medicamentos cu interferon pegilat si ribavirin, primul fiind un stimulent pentru sistemul imunitar si al doilea un inhibitor pentru reproducerea virusului, tratamentele din zilele noastre sunt adesea combinate in functie de pacient.

Medicamentele noi includ: simeprevir, daclatasvir, sofosbuvir, ledipasvir, ombitasvir, paritaprevir, ritonavir si velpatasvir. Tratamentele sunt de regula o combinate intre doua sau mai multe dintre acestea si se pot intinde pe o perioada cuprinsa intre cateva saptamani si un an. Acestea pot avea efecte secundare precum sunt starile de greata, voma sau diareea, ametelile, anemia, caderea parului, insomniile, pruritul si iritatiile cutanate, frisoanele, febra, durerile articulare si musculare, tusea sau durerile de cap.

Care sunt complicatiile asociate cu hepatita C?

Complicatiile din hepatita C includ ciroza si cancerul hepatic. Unii oameni cu hepatita C pot avea nevoie de transplant de ficat.

Complicatiile apar, de obicei, din cauza hepatitei cronice C. Deci, cu cat primiti mai devreme un diagnostic de hepatita C, cu atat mai repede poate fi implementat un plan de tratament care va ajuta la evitarea acestor complicatii.

Ghidul hepatitei C

Nu exista linii directoare specifice pentru gestionarea hepatitei C, altele decat recomandarile pe care medicul le ofera pentru medicamentele pe care le pot prescrie. Cu toate acestea, exista multe reguli generale, inclusiv stilul de viata si modificarile dietetice, care va pot ajuta sa gestionati hepatita C si sa traiti o viata mai sanatoasa.