Hipertensiunea Arteriala

Cum prevenim hipertensiunea?

Principala cauza a mortalitatii prin boli cardiovasculare e hipertensiunea arteriala. Si cum numarul celor care sufera din cauza acestei afectiuni nu este deloc neglijabil, dr. Adrian Mereuta, medic primar cardiolog la Clinica MediCare, va ofera cateva sfaturi care va pot feri de probleme. Indiferent de varsta, pastrati o greutate corporala optima, faceti miscare si mancati fara multe grasimi si sare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca la nivel mondial exista aproximativ un miliard de hipertensivi si ca mai mult de 7 milioane de persoane mor anual ca urmare a acestei afectiuni. Mortalitatea ingrijoratoare se datoreaza in primul rand neglijarii tratamentului acestei afectiuni. In multe cazuri, pacientii cu hipertensiune nu se simt rau, asa incat nu-si masoara tensiunea sau, chiar daca stiu ca au o tensiune mai mare de 140/90 milimetri de mercur, cat este valoarea maxima normala, nu considera necesar sa urmeze un tratament.

In ultimii 30 de ani, tarile din Vest au constatat o scadere continua a mortalitatii prin boli cardiovasculare, iar acest lucru nu s-a datorat transplantului cardiac sau altor tehnici spectaculoase de tratament, ci tratarii banalei hipertensiuni arteriale. Si aceasta pentru ca tensiunea arteriala crescuta la valori care duc la imbolnavirea inimii, a creierului sau a rinichiului e una din cele mai raspandite boli de pe glob.

In Romania, 20% din decese au drept cauza tensiunea ridicata

La noi in tara, situatia este mult mai ingrijoratoare. In anul 2002, 20% din decese au fost cauzate de bolile cerebrovasculare, consecinta directa a hipertensiunii, iar alte 20%, bolilor cardiace, influentate in mare masura de hipertensiunea arteriala. Dr. Adrian Mereuta, medic primar cardiolog la Institutul de Cardiologie 'Prof. C.C. Iliescu' si la Clinica Medicare, sustine ca, in zilele noastre, exista suficiente medicamente eficiente pentru tratamentul tensiunii arteriale marite.

Potrivit specialistului in cardiologie, inainte de a recurge la medicamente e indicat sa adoptam un mod sanatos de viata, in care sa urmarim permanent pastrarea unei greutati corporale optime, sa practicam zilnic un sport sau sa facem plimbari, sa avem o dieta echilibrata, cu continut scazut de grasimi si sare. De asemenea, nu trebuie uitata efectuarea unui control medical anual, care sa ne confirme starea de sanatate, iar in cazul aparitiei hipertensiunii arteriale, sa ne ajute sa tratam din timp aceasta afectiune.

Nu fiti sedentari si renuntati la fumat!

Mai mult de 90% din cazurile de hipertensiune au cauze necunoscute si aproape 10% apar ca efecte secundare ale unor afectiuni renale, tumorale, endocrine sau medicamentoase. In schimb, se cunosc factorii favorizanti aparitiei si agravarii bolii. Acestia sunt: alimentatia bogata in grasimi, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool si bineinteles, stresul care provine din diferite cauze: serviciul, certuri in familie, etc. Afectiunea poate fi prevenita, in schimb, prin efectuarea de exercitii fizice, evitarea suprasolicitarii intelectuale sau fizice, reducerea consumului de sare, cafea, alcool, tutun si de alimente bogate in colesterol sau prin evitarea calatoriilor la inaltime (avion, munte).

x
Acest site foloseste cookie-uri. Mai multe informatii aici. Ok