Cardiologie

 • Dr. Alexandrina Tatu-Chitoiu Competenta ecocardiografie,
  Ecocardiografie speciala
  Ecografie vasculara (Doppler)

Dr. Alexandrina Tatu-Chitoiu

Medic Primar Cardiologie

 • Dr. Andreia Mihale

Dr.Andreia Mihale

Medic Specialist Cardiologie

 • Dr. Adrian Mereuta

Dr. Adrian Mereuta

Medic Primar Cardiologie

Cardiologia este specialitatea medicala care studiaza afectiunile inimii si a vaselor de sange. In cadrul acestei specialitati medicale sunt diagnosticate si tratate afectiuni cardiovasculare de patologie diversa: cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm (tahicardie, fibrilatie atriala etc.), valvulopatii, tromboze venoase sau arteriale.

Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai importanta cauza de mortalitate si morbiditate la nivel mondial. Complexitatea acestor afectiuni induce si complexitatea mijloacelor, specifice cardiologiei, necesare explorarii si diagnosticarii. Diagnosticul corect, stabilit de medicul cardiolog, reprezinta premisa principala a unui tratament adecvat.

Inima este nucleul aparatului cardiovascular, dar si motorul vietii, deci trebuie mentinuta sanatoasa. Simptomele bolilor cardiovasculare sunt dificil de identificat, deoarece nu sunt intotdeauna evidente sau intense, si variaza de la o persoana la alta. Bolile cardio-vasculare presupun menajare si ingrijire tot restul vietii.

Din pacate, datorita unui stil de viata neglijent si a stresului cotidian, se intampla sa ignoram micile afectiuni ale inimii. Acestea, netratate, inrautatesc starea sanatatii si se ajunge la interventii chirurgicale. Cunoasterea simptomelor specifice bolilor de inima este obligatorie in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 50 ani sau a celor expuse factorilor de risc cardiovasculari: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat sau existenta unui istoric familial.

Bolile cardiovasculare sunt cauzate de acumularea de grasimi in interiorul vaselor de sange, adica de cresterea nivelului colesterolului. Pana in prezent, nu s-a descoperit un tratament pentru bolile cardiovasculare, iar singura recomandare este scaderea valorii colesterolului. Pentru aceasta, pacienti trebuie sa-si modifice intru totul modul de viata, de la alimentatia saraca in grasimi pana la renuntarea la fumat (in cazul in care sunt fumatori), la pierderea kilogramelor in plus (in cazul pacientilor supraponderali sau obezi), la practicarea a cat mai multe exercitii fizice.

Riscul de aparitie a unui eveniment cardiovascular major (infarct miocardic, accident cerebral, deces), creste prin existenta unuia sau a mai multor factori de risc cardiovasculari bine definiti, care pot fi impartiti in doua grupe:

 1. nemodificabili, care nu pot fi influentati sau tratati, cum sunt varsta, sexul, mostenirea genetica a fiecarui individ (ereditatea).
 2. modificabili, care pot fi influentati, cum sunt hipertensiunea, dislipidemia (niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor), diabetul / perturbari ale tolerantei la glucoza, fumatul, obezitatea, lipsa activitatii fizice, microalbuminuria sau RFG<60ml/min (boala a rinichiului diabetic).

Este foarte important sa urmarim cu atentie semnele corpului nostru si deasemenea, mai ales in cazul in care cunoastem posibilitatea aparitiei unor factori de risc, fie acestia nemodificabili sau modificabili sa facem o vizita la medicul cardiolog, care in urma unui consult de specialitate poate identifica existenta unei afectiuni cardiace. Aceasta abordare preventiva poate avea un impact foarte mare in viata fiecarui pacient.

Dintre serviciile oferite in cadrul departamentului Cardiologie al Clinicii Medicare, putem mentiona:

Ecografia cardiaca (ecocardiografia) reprezinta o investigatie imagistica ce arata o imagine bidimensionala a inimii. Se realizeaza cu ajutorul unui ecograf dotat cu o sonda specifica cu care se atinge zona toracica. Aceasta procedura este non-invaziva si nedureroasa deoarece foloseste ultrasunetele si nu prezinta riscuri sau efecte secundare.

Ecocardiografia este necesara in cazul in care simtiti cel putin unul dintre urmatoarele simptome:

 • Dificultate in respiratie (in repaus/la efort);
 • Oboseala excesiva Umflarea picioarelor;
 • Dureri toracice;
 • Palpitatii ale inimii;
 • Dereglari de ritm cardiac;

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale cu ajutorul Holter-ului TA permite masurarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore, la intervale regulate de timp, prestabilite de medic.

Monitorizarea ambulatorie prin intermediul Holter-ului EKG se efectueaza cu un dispozitiv care inregistreaza in mod continuu ritmul inimii in timpul activitatilor de zi cu zi, de obicei pe o perioada de 24 ore. Mai este numit si 'electrocardiograma ambulatorie', fiind asemanatoare cu cea clasica, cu deosebirea ca aparatul nu este fix ci mobil, fiind purtat de pacient 24 de ore, timp in care inregistreaza toti paramtrii necesari.

La Clinica Medicare isi desfasoara activitatea 4 medici cardiologi, dintre care un medic cu competenta in ecocardiologie si un medic cu competenta Doppler cardiac.

Pentru programari, va rugam sa sunati la urmatorul numar de telefon: 021.405.00.00 sau folositi formularul de contact.

Pentru a vedea preturile