Dermatologie

  • Dr. Ana-Maria Draganita

Dr. Ana-Maria Draganita

Medic Specialist Dermatologie

Dermatologia este studiul structurii si functiei pielii, inclusiv modul in care patologiile pielii influenteaza alte organe.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si una dintre cele mai complexe. Scopul sau principal este de a proteja organele interne de influentele externe daunatoare, cum ar fi bacteriile, virusii, alergenii, bolile, soarele, vantul si ploaia. De asemenea, pielea serveste adesea ca indicator al problemelor care stau la baza organelor interne.

Un dermatolog este un medic care se specializeaza in tratarea pielii, a parului, a unghiilor si a membranelor mucoase, cum ar fi cele din interiorul gurii, nasului si pleoapelor. Toti dermatologii urmeaza o formare in ramurile specifice ale dermatologiei: dermatologia medicala, dermatologia cosmetica, dermatologia chirurgicala. Cu toate acestea, un dermatolog ar putea alege sa se specializeze intr-una din aceste ramuri specifice:

Dermatologia medicala:

Dermatologul diagnosticheaza, trateaza si ajuta la prevenirea bolilor care pot afecta pielea, parul si unghiile.

Chirurgie dermatologica:

Dermatologul trateaza bolile care afecteaza pielea, parul si unghiile prin proceduri chirurgicale, cum ar fi indepartarea cancerului de piele, scoaterea de negi, alunite, chisturi sebacee, condiloame, papiloame, etc.

Dermatologia cosmetica:

Dermatologul foloseste tratamente pentru a imbunatati aspectul pielii, parului si unghiilor. Nu este o componenta esentiala a mentinerii sanatatii, tine de estetica. Aceasta include proceduri precum injectarea de diverse substante pentru un aspect mai tanar, colaje chimice, transplanturi de par si chirurgie laser pentru a diminua aparitia cicatricilor, ridurilor, varicelor etc.

Cand sa vizitati un dermatolog:

Pacientii sunt de cel mai multe ori trimisi la un medic dermatolog prin intermediul medicului de ingrijire primara (medicul de familie).

Cu toate acestea, exista situatii in care se recomanda sa faceti o vizita la dermatolog din propria initiativa:

  • o data pe an pentru o examinare completa a pielii, pentru a verifica orice eventuale probleme sau posibile riscuri.
  • daca gasiti o leziune pe care o banuiti ca ar putea fi cancer de piele sau daca aveti factori de risc care va cresc probabilitatea de a dezvolta cancer de piele.
  • In perioada lunilor de iarna cand pielea, cel mai mare organ al omului, este supus problemelor datorate frigului – uscaciunea pielii – sau in perioada lunilor de vara cand pot aparea riscuri de arsuri de la soare cu scopulde a primi recomandari de ingrijire a pielii in conformitate cu nevoile specifice ale naturii pielii dvs.

Pentru a vedea preturile