Oncologie medicala / Radioterapie

 • Dr. Ion Christian Chiricuta Doctor in fizica
  Doctor in medicina

Dr. Ion Christian Chiricuta

Medic Primar Radioterapie

 • Dr. Gabriel Ricu Membru ESTRO
  ASTRO
  SRROM

Dr. Gabriel Ricu

Medic Specialist Radioterapie

 • Dr. Elena Ciubotaru Membra a Societatii Europene
  de Oncologie Medicala,
  Formator in Ingrijiri Paliative

Dr. Elena Ciubotaru

Medic primar Oncologie Medicala

 • Dr. Simona Tulfan Competenta in Ingrijiri Paliative

Dr. Simona Tulfan

Medic Primar Oncologie Medicala

Oncologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul formelor de neoplasm (cancer), avand mai multe obiecte de activitate: screening-ul pentru profilaxia cancerului, diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie), urmarirea pacientului dupa incheierea tratamentului de specialitate cu o anumita periodicitate, managementul reactiilor adverse la tratament, tratamente paliative (pentru pacientii la care tratamentele de specialitate nu mai sunt posibile), aspectele etice ale abordarii pacientilor cu cancer si screening-ul in bolile maligne.

In cazul in care exista probabilitatea ca un pacient sa sufere de aceasta boala, el trebuie investigat indeaproape de catre medicul oncolog. Medicul analizeaza cazul, recomanda analizele si investigatiile specifice, solicita investigatiile de inalta performanta necesare stabilirii unui diagnostic, revizuie dosarul medical al pacientului si face planul de tratament. Odata ce pacientul primeste diagnosticul final, urmatorul pas presupune o discutie de specialitate cu privire la stadiul bolii si a optiunilor de tratament disponibile in prezent.

Specialistii oncologi consulta pacientul si stabilesc un plan de tratament ce poate implica administrarea de citostatice (chimioterapie), radioterapie, chirurgie sau alte tratamente combinate. Tratamentele recomandate trebuie sa se desfasoare sub indrumarea si supravegherea medicului oncolog care se ocupa de caz, urmarindu-se realizarea unei combinatii cat mai eficiente de medicamentatii si proceduri pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Afectiunile oncologice implica un grad ridicat de stres psihologic, din cauza timpului indelungat de incertitudine pe care un pacient il experimenteaza si al impactului fizic al bolii care afecteaza starea generala, dar si emotiile.

Pentru ca gestionarea bolii sa fie eficienta, cel mai important este ca pacientul sa fie informat cu privire la viitoarele proceduri, sa cunoasca ce urmeaza si sa se pregateasca fizic, psihic si emotional pentru acest proces, de multe ori de lunga durata.

Cea mai importanta decizie este alegerea medicului oncolog, care va insoti pacientul pe tot parcursul acestui proces epuizant, orientandu-l si asumandu-si managementul de caz.

Radioterapia curativa, ca tratament pentru pacientul oncologic, actioneaza asupra tumorii cu scopul distrugerii complete a celulelor canceroase existente sau posibil ramase in urma interventiei chirurgicale de eliminare a acestora.

Radioterapia joaca un rol foarte important in tratamentul cancerului, folosind radiatiile tintite pentru a distruge celulele canceroase, avand avantajul ca daunele sunt minime pentru celulele si tesuturile normale din apropierea tumorii.

Radioterapia curativa poate fi:

 • Definitiva - in cazul tumorilor inoperabile, al contraindicatiilor medicale importante sau atunci cand aceasta este considerata cea mai eficienta metoda conform protocoalelor internationale, pentru a elimina tumorile identificate.
 • Adjuvanta sau postoperatorie - iradiere dupa interventia chirurgicala, atunci cand riscul reaparitiei tumorii in aceeasi zona devine semnificativ.
 • Neoadjuvanta sau preoperatorie - in scopul reducerii tumorii primare, cand tumora nu se poate opera on prima faza.

Informarea si managementul pacientului oncologic

Introducere

Intrucat in zilele noastre, una dintre cele mai dificile afectiuni cu care ne confruntam este neoplasmul (sau cancerul), atat pacientii, in cazul nostru clienti, cat si apartinatorii acestuia (familie, prieteni) trebuie sa fie corect informati cu privire la intelegerea corecta a bolii, a tratamentelor necesare si a abordarii efectelor psihologice care apar.

Diagnosticul si tratamentul cancerului poate avea un impact devastator asupra calitatii vietii - nu doar pentru individ, dar si pentru apropiati. Persoanele cu cancer se confrunta cu numeroase incertitudini, de multe ori cu ajustari de viata provocatoare, trec prin tratamente neplacute si de lunga durata.

Ca rezultat, stresul psihologic - un raspuns natural la orice experienta traumatica si amenintatoare - este comun in randul persoanelor afectate de cancer.

Scopul acestei prezentari este sa defineasca afectiunea din punct de vedere psihologic pentru a parcurge aceasta perioada stresanta a vietii, mai siguri pe noi.

Cum ma simt?

In timp ce fiecare persoana va experimenta aceasta boala in mod diferit, la acest diagnostic, urmatoarele raspunsuri emotionale sunt comune:

 • griji sau anxietate / teama
 • stare de spirit scazuta sau depresie
 • lipsa de speranta si neputinta
 • singuratate / vulnerabilitate
 • furie, vinovatie sau iritabilitate
 • soc, neincredere sau negare.

Uneori, aceste sentimente pot persista timp de mai multe saptamani si incep sa afecteze viata de zi cu zi.

Este momentul in care unii dintre noi cautam sa aflam motivele acestor stari negative.

De ce ma simt asa?

Tratamentul pentru cancer poate fi din punct de vedere fizic si psihologic dureros. Reactii adverse tipice la tratamente specifice precum interventiile chirurgicale, chimioterapia, radioterapia, includ:

 • greata
 • oboseala / oboseala extrema
 • durere
 • dificultati de somn, insomnii
 • modificari ale aspectului fizic
 • disfunctie sexuala
 • tulburari cognitive care afecteaza memoria si abilitatile de gandire

Impactul fizic al bolii poate afecta emotiile, mai ales atunci cand ati experimentat reactiile adverse ale tratamentului pentru o perioada lunga de timp.

In acelasi timp ne lovim de un sistem sanitar supra-aglomerat, ne confruntam cu lipsa aparaturii si a specialistilor din spitale precum si de lipsa cunostintelor in ceea ce priveste modul de functionare al sistemul asigurarilor de sanatate care ne asigura accesul la tratament. Iar timpul se scurge.

Toti acesti factori sunt o provocare ce determina aparitia sentimentului de vulnerabilitate si neputinta. Temerile legate de rezultatele tratamentelor primite sau recurenta bolii au impact asupra comportamentului si ne afecteaza profund starea emotionala.

Atunci cautam in labirintul avalansei de informatii mai mult sau mai putin corecte, comunicam mai mult sau mai putin eficient cu persoane din jurul nostru, iar sentimentele ni se schimba permanent.

Ce pot face?

Trebuie sa imi fac un plan de actiune, un model dupa care sa ma orientez si care sa ma ajute sa depasesc multitudinea starilor care ma coplesesc.

De unde incep

 • Port o conversatie onesta si privata cu...mine. Ma opresc din a gandi si a interpreta toate lucrurile care mi se intampla si ma intorc catre mine ca persoana, ca suflet, ca om sanatos, ca visator, ca idealist, ca EU, cel care sunt sau imi doresc sa fiu.

Ce ar trebui sa rezulte din aceasta prim exercitiu facut de mine?

 • Sa realizez ca am facut deja un pas foarte mare si toti pasii mici care ii vor urma, vor fi mult mai usor de indeplinit.

De ce?

 • Pentru ca am acceptat boala si am acceptat ca am nevoie de ajutor iar primul lucru real pe care il pot face este sa ma intorc la nevoile si dorintele mele, dincolo de ce se intampla cu mine din exterior.

Dupa ce am stat de vorba cu acest "EU" intern, si ne-am bucurat de timpul petrecut impreuna dincolo de toate, urmeaza momentul in care trebuie sa fiu onest.

In ce sens?

Acum trebuie sa reusesc sa evaluez corect daca:

 • Sunt in masura sa caut solutii eu singur
 • Trebuie sa apelez la ajutor specializat

In fiecare din cazuri trebuie sa ma inarmez cu rabdare, sa am taria necesara de a sustine "pe picioarele mele" provocarile grele cu care ma confrunt, cu scopul important de a ma recupera emotional.

Ce trebuie sa inteleg?

Ca indiferent de varianta aleasa trebuie sa tin minte un lucru foarte important.

Trebuie sa accesez resurse care sa ma transforme in "pacient /client informat" si nu neaparat intr-un "luptator".

Un client informat va avea o evolutie mai buna a bolii si va trai mai frumos alaturi de familie si prieteni

Ce pot face EU?

Iata mai jos cateva exemple de informatii si directii de gandire care mi-ar usura intelegerea mecanismelor bolii de care sufar si a proceselor adiacente.

 1. Cancerul este o boala complexa, care afecteaza mai multe aspecte ale vietii, presupune o abordare integrativa, multi-disciplinara si de obicei, tratarea ei se intinde pe perioade lungi de timp. Ce inseamna asta?
 2. Pe perioada bolii ma voi confrunta cu necesitatea luarii de decizii referitoare la lucruri pe care nici nu le inteleg si nici nu stiu daca sunt in beneficiul meu. Ce fac?
 3. Cu timpul, tratarea bolii devine din ce in ce mai complicata, e nevoie sa merg la multi medici, ma lovesc de lipsa resurselor materiale, financiare si de timp. Cum ma descurc?
 4. Cu cat timpul trece, sunt mai nesigur si imi pierd increderea. Ce urmeaza?

Doua lucruri importante care ar putea sa ma ajute sa raspund la cele 4 intrebari

1.Sa aleg de la inceput un medic curant cu care sa rezonez.

 • Persoana specializata care se va ocupa de managementul intregului caz este medicul de oncologie medicala si acesta trebuie ales pe baza unei documentari constiincioase, cu grija, seriozitate si discernamant, si in urma unei consultatii initiale de impact.
 • El este cel ce trebuie sa cunoasca toate rezultate investigatiilor medicale si sa te orienteze mai departe spre a beneficia de tratamentul optim.
 • Acesta trebuie sa iti ofere posibilitatea de a participa activ la deciziile medicale, intr-un dialog reciproc respectuos si constructiv si in concordanta cu metodele actuale de diagnostic si tratament al bolii.

2.Sa citesc, sa ma folosesc de resursele disponibile in mediul online (resurse recunoscute, studii de caz, platforme oficiale) si sa urmaresc activitatea asociatiilor de pacienti oncologici pentru a-mi raspunde la intrebari

Ce inseamna ajutor specializat?

Inseamna sa recurg la persoane care au studiat si au inteles aceasta boala, care cunosc procedurile si pasii de urmat si care au solutii pentru recuperarea bunastarii in aceste conditii dificile.

De obicei aceste persoane au studii specifice, sunt medici cu o experienta vasta, sunt profesori, consilieri in sanatate, psihologi, specialisti terapeuti sau persoane care au depasit aceeasi etapa si doresc sa se implice in recuperarea altora care se confrunta cu boala.

Ce fac ei?

Ofera posibilitatea de a discuta intr-un cadru confidential despre problemele pe care le ai, sunt in masura sa te ajute sa dezvolti si sa aplice tehnici de auto-ajutorare dovedite pentru a minimiza efectele secundare ale tratamentului, si te ajuta astfel in imbunatatirea calitatatii vietii, in timpul si dupa tratament.

Cateva lucruri importante cu care ar putea sa ajute un specialist

 • Convietuirea in incertitudine
 • Definirea si rezolvarea starilor de anxietate si furie
 • Confruntarea cu ajustarea, schimbarea si pierderea
 • Senzatie de nefericire si nemultumire referitoare la modul in care arati
 • Confruntarea cu durere, disconfort, oboseala si tratamentul efectelor secundare
 • Confruntarea cu modul in care cancerul afecteaza relatiille cu cei din jur, mediul profesional sau familial
 • Confruntarea cu modul in care cancerul afecteaza stima de sine si relatia cu sinele
 • Confruntarea unor aspecte legate de problema sfarsitului vietii
 • Discutia cu cu copiii despre un diagnostic de cancer
 • Gestionarea dificultatilor cognitive.

Toate acestea se discuta intr-un cadru confidential, prietenos si cel mai important este sa existe comunicare deschisa si cooperare.

Cum pot sa ajut?

O abordare psihica optimista, increzatoare si rationala va spori sansele de curabilitate si de asemenea va determina o crestere a calitatii vietii.

Daca ai reusit sa o dobandesti, imparte-o cu cei despre care stii deja ca au nevoie.

Informarea si managementul pacientului oncologic

Cuvant de incheiere

La Clinica Medicare punem accentul pe managementul cazuisticii oncologice, in dorinta noastra ca fiecare pacient roman sa beneficieze de tratamentul optim avand in vedere cazul, multitudinea de tratamente existente pe piata si nenumaratele situatii de incertitudine cu care acesta este nevoit sa se confrunte.

Ne bucuram ca echipa noastra medicala dedicata acestei afectiuni este condusa de Prof. Dr. Ion Christian Chiricuta, cu o experienta de peste 30 ani cu pacientura oncologica, atat in Romania cat si in Germania unde a coordonat in calitate de director medical centre de excelenta in acest domeniu.

 • Cornelia Cirlescu

Cornelia Cirlescu

Consilier Managementul Pacientilor Oncologici

Telefon:0787.20.11.22

email: cornelia.enache@clinica-medicare.ro